Бъдещи лекари се потят над кандидат-студентски теми
Бъдещи лекари се потят над кандидат-студентски теми / netinfo

583 кандидат-студенти пишат днес на първия изпит по биология за специалност “Медицина” към Медицински университет Плевен. Три от общо 88 теми бяха изтеглени в 8 часа в зала „Асклепий”. Темите теглиха трима кандидат-студенти, избрани чрез жребий. Ангел Парушев от Ямбол изтегли от материала за 8 клас темата „Сърдечносъдова система. Вътрешна течна среда на организма”, която е от раздел анатомия.

От въпросите за 9 клас благоевградчанинът Виктор Донков изтегли „Транскрипция – биосинтеза на РНК” от раздел за презаписване на наследствената информация. Последната от темите избра Десислав Димитров от Бургас. Тя е от материала за 10 клас, формулирана е „Дихибридно и анализиращо кръстосване. Закони на Мендел” и касае областта на съвременната генетика.

Кандидат-студентите ще пишат 5 астрономически часа. Те ще се състезават за обявените 60 места за специалност “Медицина” в плевенския Медицински университет. Тази година кандидатите са с 50 човека по-малко, като съотношението жени-мъже е 385 към 198 в полза на жените. 10 кандидати ще се борят за едно място в специалността медицина, като шансът на жените е 12:1, а при мъжете 7:1.

Изпитът по химия за същата специалност е на 19 юли. Първото класиране ще излезе около 28 юли, след като станат известни резултатите от двата изпита и изтече тридневния срок за идентифициране на писмените работи. Общо 270 първокурсници във всички факултети и специалности ще бъдат приети през новата учебна година в плевенския Медицински Университет.