Балетната школа при Съгласие 1869 закри юбилеен сезон с  Приказка за грамофона
Балетната школа при Съгласие 1869 закри юбилеен сезон с Приказка за грамофона / dariknews

С поредно блестящо изпълнение на „Приказка за грамофона", балетната школа при читалище „Съгласие 1869" закри творческия си сезон.

Балетната школа при читалище „Съгласие - 1869" е създадена през 1954 година от Александър Манолов. През изминалите 60 години в школата са работили балетмайстори и балетни педагози като Николай Николов, Димо Антонов, Ирина Колева, Юлия Танева, Виолета Радева, Маня Николова, Валя Козовска и Илина Павлова - понастоящем корепетитор.

Балетната школа при "Съгласие 1869" закри юбилеен сезон с  "Приказка за грамофона"
netinfo

Над 6000 деца са се изучавали в балетната школа за изминалите шест десетилетия като основно са усвоявали класическия танц, исторически и характерни танци, класика и палцова техника.

През 1969 година към школата е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенстват техниката и подготовката на изявени таланти от които 70 танцуват по-късно на професионална сцена, а 14 стават балетни педагози и една от тях е Маня Николова - настоящият ръководител на школата.

Сред наградите на студиото са „Лауреат" на 4, 5 и шести Републикански фестивали, носител на златни медали и званието „Представителен", специалната награда на Седми Републикански фестивал, юбилейните медали „1300 години от създаването на Българската държава" и „100 години от Плевенската епопея".

Школата е носител и на Първи награди от фестивала в Румъния „Децата по света искат мир" и „Морско конче" в Обзор, където журито и публиката са силно впечатлени от финалния танц в постановката „Приказна галерия", който съчетава класически балет, брейк и попинг.

Близо 40 години художествен ръководител на Балетната школа и студиото е заслужилият гражданин на Плевен г-жа Виолета Радева, която е възпитаничка на школата и е ученичка на Александър Манолов. С неуморната си всеотдайност и респектиращ професионализъм тя в огромна степен изгражда имиджа на първата в България балетна школа.

В репертоара на школата и студиото влизат ежегодни заключителни концерти и 14 балетни постановки.
Постановката на „Приказка за грамофона", с която школата закрива сезона е посветена и на отбелязването на 145-та годишнина от създаването на читалище „Съгласие 1869" в Плевен.

Преди началото на спектакъла беше прочетен и поздравителен адрес от Министерството на културата, в който се изразява уважението „към десетките хора, оставили частица от таланта, енергията и сърцата си на сцената на читалището и свързали живота си с обогатяването на културния живот в град Плевен".

В писмото, подписано от министъра на културата д-р Петър Стоянович се казва още, че днес читалище „Съгласие 1869" продължава да е привлекателно място за всички, които искат да присъединят усилията си към съхраняването на българската култура и традиция.

Режисурата на „Приказка за грамофона" е на актьора Христо Домусчиев - Бебо, хореографията е на художествения ръководител на школата Маня Николова, репетитор е Валя Козовска, сценограф - Иван Велчев - Йово, а изборът на музиката е на Илина Павлова - пианист-корепетитор.