450 полицаи ще охраняват изборния процес в Ловешко
450 полицаи ще охраняват изборния процес в Ловешко / Пресцентър на областна администрация - Ловеч

Последната среща на представители на Областна администрация - Ловеч, органите на реда и Районната избирателна комисия (РИК) преди изборния 5 октомври, в който България избира своите представители за 43-ото Народно събрание, се проведе в областната управа, съобщиха от там.

На нея бяха направени последните уточнения относно организацията в нощта на изборите, възможностите за реакция при промяна на времето и мерките за сигурност, заложени от МВР. Областният управител на Ловеч Милко Недялков подчерта, че както и при провеждането на изборите за европарламент, така и при тези работата на администрацията с РИК, МВР и общинските администрации е безупречна.

Главният секретар на областната управа инж. Емил Емилов изтъкна, че екипът на ведомството е научил урока си от предходните избори и са взети всички мерки за предотвратяване струпването на представителите на секционните избирателни комисии, които се очаква в изборната нощ да наброяват над 600 човека.

Началникът на отдел „Охранителна полиция" към ОД на МВР - Ловеч, комисар Светослав Славчев заяви, че над 450 служители на полицията и пожарната ще бъдат ангажирани с осигуряването на обществения ред в изборния ден. Разкрит е и горещ телефон - 02/982 22 32, и факс - 02/982 56 46, за сигнали и информация за злоупотреби в изборния ден и за купуване и продаване на гласове. „Разчитаме на будната съвест на населението и своевременната реакция на органите на реда при констатиране на нарушения", допълни губернаторът Недялков.

Представителят на пожарната Радимир Радев изтъкна, че от ведомството разполагат с дизелови агрегати за производство на ток в случаи на аварии и прекъсване на електрозахранването в деня на изборите и по време на обработката на протоколите.
Общият брой на избирателните секции в Ловешка област е 260.