19 склада с пестициди в община Ловеч носят риск за екокатастрофа
19 склада с пестициди в община Ловеч носят риск за екокатастрофа / netinfo

19 склада с пестициди на територията на община Ловеч носят реална заплаха от екологична катастрофа, смята общинския съветник от ГЕРБ Руси Манов. Проблемът със съхраняването на препаратите за растителна защита е поставен на сесия на общинския съвет в Ловеч.

Според Руси Манов складовете са безстопанствени, не се охраняват и това е реална опасност за околната среда и хората. 90 тона се съхранявали само в склада в Прелом, в който имало забранения от 45 години препарат ДДТ, бойно-отровни вещества и др. Общинският съветник е разговарял със специалисти, но никой не е могъл да му даде точни данни какво има в складовете като налично количество пестициди.

Опасните препарати са били на разположение на ТКЗС-та и кооперации. При ликвидацията им не е бил решен въпросът със складовете за пестициди. Има програма за опазване на околната среда за периода 2005-2008 г., приета от Общинския съвет и съгласно нея има два варианта по проблема, посочи кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

Първият вариант е да се ремонтират складовете, а другият вариант, който общината е предпочела, е да се съхранят пестицидите в специални контейнери. За да бъдат осигурени средства за тази дейност, има разработен проект с обосновка, внесена е молба за безвъзмездна помощ. Има решение проектът да се реализира на територията на село Дойренци, където има склад за пестициди. Процесът се бави заради неуредени въпроси със земята.