Случаят е от монтанско село

Съмнения за изборни злоупотреби и в монтанското село Габровница. В записа от видеонаблюдението се вижда как член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници.

Чува се и диалог, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет, предава БНТ. Впоследствие обаче от протокола, качен на страницата на ЦИК става ясно, че броят на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението.

Скандално видео показва как се дописват и поправят бюлетини във Врачанско

За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници, няма нито една недействителна бюлетина.

"Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?"

"68 и 26 за кой ще го пишеш?"

"На 2. На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една".

От Районна прокуратура – Монтана съобщиха по-късно, че са възложили проверка по преписка, образувана по повод публикации в медии за наличие на данни за извършено престъпление в село Габровница за преправяне на резултат от избори от длъжностно лице.

Наблюдаващият прокурор е указал на Областната дирекция на МВР в Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася. Полицейският орган трябва да установи и кои са председателя, членовете на съответната избирателна секция, както и присъстващите по време на заснемането на видеозаписа. На всички лица ще се снемат подробни сведения.