Започва Европейската седмица на гората
Започва Европейската седмица на гората / netinfo
Регионална дирекция по горите - Кърджали ще се включи в първата по рода си Европейската седмица на гората, която ще се проведе в периода 20-24 октомври. В инициативата е под мотото "Да работим заедно за устойчивото стопанисване на горите в Европа" и в нея ще се включат всички Държавни горски стопанства на територията на Кърджалийска и Хасковска области.

За Европейската седмица на гората се очаква в Кърджали да пристигнат представители на Гърция и Турция. От гръцка страна се очакват Димитрис Керамизис и Джени Лампетсол, които са експерти в Дирекцията по горите за Източна Македония и Тракия в Комотини. Турските представители ще бъдат водени от Исмаил Йозмет, шеф по горите в Истанбул, Шахин Айбал и Абдулах Бюлбюл. Гостите и българските им колеги ще вземат участие в официална среща, на която ще се обсъждат въпроси, свързани с проблемите на гората. Ще бъдат обсъдени въпросите и за бъдещо общо взаимодействие между лесничеите в трите страни при кризисни ситуации, каквито са горските пожари. Участниците във форума ще бъдат запознати с положителните практики на българските лесничеи в овладяването на ерозирали терени и възстановяването на опожарени гори. На 24 октомври участниците във форума ще засадят дръвчета - сребрист смърч, червен дъб, кедър в района на парк "Простор", където растителността беше унищожена от пожар.

В рамките на европейската седмица на гората всички Държавни горски стопанства в областите Кърджали и Хасково ще организират в училищата по места викторини, срързани с гората и опазването й.