„Св. Йоан Предтеча”  вече е на Българската православна църква
„Св. Йоан Предтеча” вече е на Българската православна църква / netinfo

По предложение на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов със свое решение от днес, 16 октомври, правителството предостави на Българската православна църква за безвъзмездно ползване Манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали.

През октомври 2007 г. министър Данаилов обяви в Кърджали, че ще внесе предложение църквата „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали да стане действащ храм, като увери кърджалийската общественост, че през тази година за Деня на Кърджали – 21 октомври, решението за безвъзмездното предоставяне на манастирския комплекс вече ще бъде факт. „Използването на средновековната църква като действащ православен храм ще отговори на потребностите на обществеността”, изтъкна тогава министър Данаилов.
Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е архитектурно-строителен паметник от национално значение. Той е възстановен след сключен договор между Министерството на културата и Фондацията за християнска архитектура и изкуство "Никола Фичев-Захарий Зограф", благодарение на който фондацията финансира със собствени средства и дарения консервационно-реставрационните работи по паметника, реконструкцията на църквата, благоустройствените и инфраструктурни мероприятия по терена.