Над 16% от автомобилите в Кърджалийско са дерегистрирани заради „Гражданска отговорност”

Началник сектор "Пътна полиция" в ОД на МВР Кърджали Иван Бакърджиев
Началник сектор "Пътна полиция" в ОД на МВР Кърджали Иван Бакърджиев
Малко над 16 процента от автомобилите в Кърджалийско са дерегистрирани заради неплатена застраховка „Гражданска отговорност”, сочат данни на сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР.
Приблизително 9 500 автомобила в област Кърджали от общо 59 274 МПС, са служебно дерегистрирани от ноември, уточни началникът на сектора, главен инспектор Иван Бакърджиев. По думите му най-много служебно отписани от системата автомобили има в община Кърджали, като списъците на подлежащите на дерегистрация коли се предоставят на Пътна полиция от Гаранционния фонд.
Неизползването на автомобила не освобождава собственика от задължението да има валидна застраховка, посочи Бакърджиев и подчерта, че от всичките близо 9500 извадени от системата автомобили, собствениците на едва 494 от тях са направили необходимото, за да могат отново да ги карат. Това включва заплащане на задължителната застраховка и подаване на заявление в КАТ с документа за платена „Гражданска отговорност”.
Главен инспектор Бакърджиев посочи, че с влизане в сила на новите промени в Закона за движение по пътищата има промяна в размера на санкцията за шофиране без задължителната застраховка. За собственика, когато той е установен да управлява неизрядния си автомобил, тя е 250 лв., а когато водачът е ползвател на превозното средство, глобата е в размер на 400 лв.