Кърджалийските деца с прояви за Световния ден на Земята
Кърджалийските деца с прояви за Световния ден на Земята / netinfo

От 21 април в Кърджали се организира поредица от екологични прояви, които са посветени на Световния ден на Земята – 22 април. Идеята на инициативите е да направи всички жители на Кърджали съпричастни към опазване на природата в района.

 

В двора на Историческия музей децата от екологичния отряд “Малката Ахрида” ще спасят от изчезване редки и защитени растения. От 14,30 ч. те ще пресадят райхенбахова перуника, росен, калофер, 3 вида салвия, брош, златна пръчица, странджанско сапунче и други растения, вписани като изчезващ вид в Червената книга на България. Пресаждането ще се извърши в специално отделен кът, който е на видно място за туристите и гражданите.

 

На 22 април от 13 часа ще бъде проведен екологичен поход на  децата от СОУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” към плажната ивица на залива „Главатарци”. Мероприятието ще се проведе под мотото „Чистотата е красива!”. От двете училища ще има по 25 деца, които ще почистят плажа.

Ден по-късно, на 23 април от 13,00 ч., ще се проведе традиционното почистване на находището на редкия вид папрат „Венерин косъм“, намиращ се в района на „Кьош дере”. Малките еколози от клуб „Малката Ахрида”, както всяка година, въоръжени с ръкавици и чували, ще съберат боклуците, за да спасят от изчезване редкия вид папрат.