EVN инвестира 146 млн. лева през 2010 г.
EVN инвестира 146 млн. лева през 2010 г. / netinfo

EVN има намерение да инвестира 146 млн. лева през 2010 г., заяви заместник-председателят на управителния съвет на електро-разпределителното дружество Волфганг Шумер при посещението си при областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. Очаквало се 23% от средствата да са за нови клиенти, най-вече по Черноморието, а две-трети да се вкарат директно в модернизацията на мрежата. В Кърджалийско повишен инвеститорски интерес се наблюдавал във вилната зона край Енчец и Главатарци.

От ръководството на фирмата подчертаха, че работят за намаляване на технологичните загуби и пресичане на кражбите, а инвестициите целят по-високо качество на електрозахранването и по-голяма сигурност на съоръженията. Гостът изтъкнаха факта, че след двегодишни усилия е построен директният електропровод между Кърджали и Кирково, което ще спомогне за намаляване броя на авариите.

През миналата година за преодоляване на смущенията по мрежата са монтирани 18 000 нови изолатора. По-важните проекти в областта през 2010-та са ремонтът и реконструкцията на въздушните електропроводи средно напрежение в КЕЦ Кърджали, КЕЦ Момчилград и КЕЦ Крумовград, на стойност 850 394 лева, въздушни електропроводи ниско напрежение на стойност 705 323 лева, реконструкцията на мрежа ниско напрежение и изнасяне на меренето извън границата на собственост на стойност 522 472 лева и др.