/ Павел Тенчев
Археолози от екипа на проф. Николай Овчаров са разкрили през това археологическо лято „квартал на бедните” от 13-14 век. Днес той бе показан пред журналисти, с което приключи и Археологическо лято 2018.

Две гробници от ранно-християнския период разкриха археолози на Перперикон

Средновековният квартал е от времето на Цар Иван Александър, за което говорят и намерените там предмети - кръстове, обеци, други накити и монети, открити в близост до него, каза проф. Овчаров.

Кварталът се намира в южната част на Перперикон, точно под Акропола и в непосредствена близост до Двореца светилище от тракийския период. В него ясно са очертани над 10 сгради, където според професор Овчаров е живяло бедно християнско население, за което се съди по големината на помещенията и намерените керамики и християнски кръстове, датирани към 1320-1350 година.

Нови разкрития на Перперикон след близо 20 г. археологически проучвания

Археологът уточни, че „кварталът на бедните”, както още го нарече, няма да бъде консервиран, защото през 2019 година археолозите ще продължат да разкопават на това място, като идеята е да бъдат разкрити находки от по-древни периоди и подходи към двореца светилище и Акропола.

Днес пред журналисти екипът на професор Овчаров отвори и четири ранно-християнски гробници от 5-6 век, вкопани в скалата, два от които детски. Те се намират до ранно християнска базилика от 6 век, разкрита преди три години в южната част на Перперикон. „Явно тук става въпрос за голям некропол, който е разположен в западна посока, но това ще установим следващата година, когато продължим разкопките”, обясни професор Овчаров.