/ БГНЕС
Нови разкрития на Перперикон след близо 20 г. археологически проучвания
98529
Нови разкрития на Перперикон след близо 20 г. археологически проучвания
  • Нови разкрития на Перперикон след близо 20 г. археологически проучвания
Храм с олтар, в който древните траки са извършали ритуали, свързани с предсказания, е имало в Перперикон. Той се нарича прорицалище и е бил посветен на тракийския бог Дионис. Този храм е описан от Херодот, а в него е идвал и самият Александър Велики. За него говори още преди 19 години проф. Александър Фол, а проучванията на екипа на проф. Николай Овчаров доказват съществуването му.
 
Изследователите на Перперикон откриха една от най-старите епископски резиденции в Европа

Дворецът-светилище на Перперикон е свързан със зала с олтар, в който древните траки са извършвали ритуали за предсказания, обясни проф. Николай Овчаров: "Само тази зала няма покрив. Обгорен целият олтар ни накара да смятаме, че действително това е залата за прорицания. Това е този винено-огнен обред, който и Александър Фол и Иван Маразов доказаха, по този начин са ставали при траките гаданията".
 
С приемането на християнството този олтар е затрупан с пръст, за да бъде заличен споменът от него. Той е открит през 2002 г., а намирането на още такива олтари при разкопките на Акропола доказва, че тук е бил храмът на Дионис, описан от Херодот.

През юли 2017-а: Град на мъртвите разкриха на Перперикон
 
Проф. Овчаров: "Друг е въпросът дали има наистина такъв храм, какъвто описва Херодот. Проф. Моразов има една много интересна догадка и може би е прав, която казва всъщност, че това е някакво обобщение, което Херодот прави. Тоест не става дума за един храм, а за храмове на тракийския Дионис с такива прорицалища".
 
Тези храмове са създадени в края на бронзовата и началото на ранножелязната епоха и са съществували до началото на 5 век, когато на Перперикон се приема християнството.