На Перперикон откриха една от най-старите епископски резиденции в Европа
98342
На Перперикон откриха една от най-старите епископски резиденции в Европа
  • На Перперикон откриха една от най-старите епископски резиденции в Европа
Една от най-старите епископски резиденции в Европа откриха изследователите на Перперикон. Тя е от периода на ранното християнство, когато епископите живеели скромно, без да афишират прекален лукс, обясни проф. Николай Овчаров. От началото на археологическия сезон на Перперикон досега са открити 130 ценни находки. Започва и изграждането на посетителски център, който трябва да е готов до 2019 г.
 
Преди 14 години археолозите откриват на Перперикон най-ранната църква, намерена в Родопите. Тя е епископска, от първите десетилетия на 5 в. и е свързана с мисията за покръстване на родопските траки. Сега близо до нея са намерени праг и стълбище, които водели до голяма сграда.
 
През юли 2017-а: Град на мъртвите разкриха на Перперикон

"Не остава никакво съмнение, че става дума за сградата, в която е живял епископът, служил в църквата. С две думи това е епископската резиденция. Това е една от най-ранните запазени епископски резиденции не само на Балканите, а въобще в Европа", съобщи археологът проф. Николай Овчаров.
 

БГНЕС


В нашите земи до този момент са известни само две други епископски резиденции и те са в Северна България - в древния Доросторум, днешна Силистра, и в римския град Нове, до Свищов. Тази епископска резиденция отговаря на възгледите на ранното християнство, когато архиереите живеели, ако не в нищета, то поне без да демонстрират прекален лукс, обясни още проф. Овчаров.
 
Археолози ще свързват двореца светилище на Перперикон с ранно-християнската базилика

"После започват да се изграждат тези грандиозни резиденции, които достигат до безумие в по-късните векове. Тази сграда, която ние разкрихме, отговаря на принципите на ранните векове, епископите да живеят без да афишират лукс", уточни археологът.  
 

БГНЕС


Друга интересна находка от този археологически сезон е бронзов кръст-реликварий от края на 12 - началото на 13 в., с изображение на разпнатия Христос и четиримата евангелисти. В него са се съхранявали свети мощи и е носен повече от столетие.