Значително намаляват наетите в сферата на информационните технологии и далекосъобщенията в областта
Значително намаляват наетите в сферата на информационните технологии и далекосъобщенията в областта / Дарик радио,архив

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил към края на септември 2014 г. намаляват с 0.4% спрямо края на юни 2014 г., като достигат 30.9 хиляди, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

С най-голямо намаление на наетите са икономическите дейности: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 19.4% , „Други дейности" - с 9.8% и „Държавно управление" - с 8.0%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в "Професионални дейности и научни изследвания" и „Образование"- съответно с 14.5 и 6.2%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 32.4 и 13.0%.
Спрямо края на второто тримесечие на 2014 г. наетите лица в обществения сектор се увеличават с 0.3% (до 8.0 хил.), а в частния сектор намаляват с 0.6% (до 22.9 хиляди).
В края на септември 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил са с 0.8 % повече в сравнение с края на септември 2013 г., като увеличението е най-значително в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания", „Финансови и застрахователни дейности" и „Образование". Най - голямо намаление на наетите лица в края на септември 2014 г. спрямо края на септември 2013 г. има в дейност „Хотелиерство и ресторантьорство".