Започва седмицата на превенция на детската пътна безопасност
Започва седмицата на превенция на детската пътна безопасност / Дарик радио,архив


От днес започва Седмицата на превенция на детската пътна безопасност, като вниманието ще бъде насочено към актуализиране на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, проверка на уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения от висок или нисък тип, които препятстват пресичането на уличните платна на нерегламентирани места.
Традиционната акция на полицията се провежда в страната с цел ограничаване на предпоставките за пътни произшествия с малолетни и непълнолетни деца.
За времето от 15 септември до 31 октомври, за да не се допускат пътни инциденти, в районите на училищата в областта ще бъде засилено полицейското присъствие.
Традиционни са беседите, които подготвят пътните полицаи и запознават децата от началния курс с правилата за движение и тяхната безопасност. Те ще обхванат до края на първия срок всички класове от началния курс, като графиците ще бъдат изготвени съвместно с образователния инспекторат на МОН.
От началото на тази година до 31 август на територията на Кюстендилска област са възникнали 11 ПТП с участието на деца до 18 годишна възраст. 10 от тези произшествия са възникнали на територията, обслужвана от РУ Кюстендил, 1 - на територията на РУ Дупница. Пострадали са 12 деца, няма загинали. 4 от пострадалите деца са били пешеходци, 7 са били пътници в МПС, 2 - велосипедисти.
5 от произшествията са възникнали по време на лятната ваканция, 4 от всички произшествия са възникнали в населено място, 1 е на АМ „Струма". Най-много са произшествията в дните петък и събота.