Увеличават се българките, които раждат втори деца  над 30 г.
Увеличават се българките, които раждат втори деца над 30 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Промяна в тенденцията- българки раждат втори деца и все повече жени стават майки над 30 години. "Не е опасно, напротив, това е най- зрялата възраст за раждане, над 30 години. Преди това имаше повече ромски бебета, сега не е така", каза пред Дарик д- р Катя Рангелова, завеждащ в момента АГ отделението в кюстендилската болница.
Продължава тенденцията да няма детска смъртност при новородените. Има редки случаи на мъртъв плод, обесен с пъпната връв, но това няма как да се предвиди, допълни д- р Рангелова.
Акушер- гинеколозите в болницата в Кюстендил са шестима, но не сме достатъчно, признава завеждащата отделението. "Няма млади лекари и това е тенденция не само за нашето отделение. Младите хора знаят езици и заминават за чужбина, където за тях са отворени вратите и най- вече заплащането е много по- добро. Имаме добри ехографи, но нямаме достатъчно монитори, но имаме обещанието на д- р Величков да ни вземе още един. Друго не ни липсва", коментира д- р Рангелова.
Най- голямото бебе израждано от д- р Рангелова е 5, 650 кг. и 60 см., като майката три дни не е могла да пази равновесие.