Условна присъда за каналджия, опитал да преведе в Сърбия 26 сирийци
Условна присъда за каналджия, опитал да преведе в Сърбия 26 сирийци / Дарик Нюз,архив

Каналджия призна вината си и постигна споразумение с Районна прокуратура- Кюстендил, което бе одобрено от Районен съд- Кюстендил.
Обвиняемият Й.Х.Х., от община Дупница, със средно образование, безработен, неосъждан, се признава за виновен в това, че на 17.07.2015 г., около 01.15 часа в района на с. Ломница, област Кюстендил, на около 100 метра от разклона за селета Чуденци и Ивановци, е направил опит да преведе през границата на страната за Република Сърбия група от 26 души, граждани на Сирия. Осем души от тях са били под 16-годишна възраст.

Бежанците бяха открити в микробус, управляван от дупничанина. Срещу чуждите граждани не се води производство, защото не са хванати при директен опит да преминат българската граница.
Наказанието, което му налага съдът е „лишаване от свобода" за срок от 8 месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.
Разноските по досъдебното производство, в размер на 240.00 лв. за преводач, обвиняемият трябва да преведе по сметка на РДГП-Драгоман.