Улесняват достъпът до програмата за безплатно саниране
Улесняват достъпът до програмата за безплатно саниране / Дарик радио,архив


Министерството на регионалното развитие улеснява достъпа до Националната програма за енергийно обновяване на панелните блокове.
Според промени, които ще бъдат гласувани от правителството в края на април, по програмата ще могат да кандидатстват отделни входове или блок-секции от дадена сграда, но само ако са последователно разположени, с минимум 36 апартамента и представляват половината от общия брой входове. Предлага се още общините да одобряват и сгради, за които не са събрани документи от всички собственици на апартаменти, но за не повече от 5 процента от жилищата.
Какво трябва да знаем за санирането?
В отговор на предложенията на Националното сдружение на общините, в края на април министър Лиляна Павлова ще внесе проект за промени в програмата за енергийно обновяване.
С тях ще се даде право на поредица от входове, събрали съгласие от собствениците на жилища, да кандидатстват за саниране, без да чакат собствениците от останалите входове. Одобрението в тези случаи ще става по преценка на общината.
По изключение ще се допуска и одобряване на сгради с минимум 32 жилища, построени преди 1975-та година и с доказани конструктивни проблеми.
Друга промяна предвижда представяне на документи за минимум 95 процента от апартаментите в сградата кандидат. „Когато един или двама собственици не са в страната или пък са направили апартамента си, да не блокират и да не спират изпълнението на целия блок", каза още Павлова.
Според министъра програмата е тръгнала добре. Договорите с Българската банка за развитие вече са над 450, а сдруженията, които са се регистрирали - повече от 2000. Лиляна Павлова изрази надежда дейностите по санирането на първите сгради да започнат още това лято.