Учениците от ПГИМ работят във фирми за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари
Учениците от ПГИМ работят във фирми за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Ден на икономиста е 11 юни в ПГ по икономика и мениджмънт в Кюстендил. Представени бяха три от Учебно- тренировъчните фирми в гимназията, в които работят ученици от 11- те класове. Първата фирма бе с предмет на дейност- кетъринг услуги.
"Занимаваме се с организирането на всякакви базари, всичко се случва виртуално, но като истински случаи. Имаме различни отдели- счетоводители, маркетинг, юристи, касиери и т. н. Всички работим в екип, учим се да работим като в истинските фирми, но с виртуални пари", разказа управителят на фирмата, ученичката Зорница Бойкова.
"Отбелязвам със счетоводни документи всички продажби, заплатите на нашите работници и всичко, което правим в фирмата се записва по счетоводен начин. На печалба сме", допълни главният счетоводител на виртуалната фирма- Десислава.
Учебно - тренировъчни фирми от ПГИМ, които са 12 на брой си сътрудничат, като в реална бизнес среда.

Учениците от ПГИМ работят във "фирми" за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари
netinfo

"Децата работят с много голям ентусиазъм, защото са като в реална фирма, подготвят се за в бъдеще, с практически умения. Правят реклама, имаме юрист- консулт, който се учи да защитава интересите на служителите. Отдел "Човешки ресурси" провери всеки един кандидат. Изготвяха се автобиографии, заявления за работа, мотивационно писмо, по всички европейски изисквания. Децата правят всичко, все едно се случва в реално време", каза Силвия Васева, ръководител на работата в учебното предприятие за кетъринг.
Функционират и две УТФ под формата на банки, които са АД, те са по специалността "Банково дело".

Учениците от ПГИМ работят във "фирми" за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари
netinfo

"Използва се виртуален сайт за цялата страна. Спазват се изискванията по Търговския регистър на Министерство на правосъдието. Всяка една фирма си има работно време. Има общо събрание на акционерите, кюлчета от злато, бизнес планове на кандидатстващи за кредит предприятия. Поддържа се делова кореспонденция. Изпращат се редовно оферти и се получават запитвания за сделки от много други УТФ от цялата страна. Има и международен сайт за УТФ и учениците могат да си обогатят контактите на английски език", коментира преподавателят Даниела Крумова.

Учениците от ПГИМ работят във "фирми" за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари
netinfo

Учениците от специалност "Митническа и данъчна администрация" също работят в учебно- тренировъчна фирма. Тя е спедиторска, като има 4 тира за превоз на стоки. "Имаме уникално лого и виртуален уебсайт- velbujd.url.bg. Попълват се транспортни документи и се учат кои стоки не се допускат през митницата, кои стоки са акцизни и как да проверяват дали дадена стока е легално произведена. Учениците се доближават на 100% до реалната практика", заключи главният учител Ангелина Габровска.

Учениците от ПГИМ работят във "фирми" за кетъринг, спедиция, банки и въртят виртуални пари
netinfo

Учебно- тренировъчните фирми се представиха пред медиите и директора Таня Динева.