Иван Шишков
Иван Шишков / БГНЕС
Поради увеличената цена в материали, труд и строителство няма да бъде завършен язовир Кюстендил, поне на този етап
“Поради увеличената цена в материали, труд и строителство няма да бъде завършен язовир Кюстендил”. Това стана ясно от изказване на служебния регионален министър арх. Иван Шишков, предаде БГНЕС.

“Съгласно приетата разработка от 1990г. водоснабдителната система на язовир Кюстендил включва изграждането както на язовира с прилежащите му съоръжения, така и пречиствателна станция за питейни води и прилежащи водопроводи разпределени към населението и индустрията към онзи момент. Предвид изминалия период и изпълнението на строителните дейности, демографските проблеми в региона, настъпилите промени в нормативната уредба, както и директивата на ЕК от 16 декември 2020 г. относно качеството на водата е необходимо да се извършат няколко дейности - обследване на строителството, актуализацията на проекта на язовирната стена, актуализацията на проекта за пречиствателна станция за питейни води и съпътстващи инфраструктури, учредяване на санитарно-хранителна зона, подробни устройствени планове за пречиствателна станция и планове на линейна инфраструктура, както и процедури свързани с екологичните изисквания, обясни още Шишков.

“Средствата по архивни данни са 80 млн., но предвид наложените устройствени и екологични процедури и промяната в цените на строителството, труда и материалите са по-високи, така че в бюджета за 2023г не е предвидено неговото завършване”, допълни още Шишков.