Ралица Стоянова на финалите за Най-добър млад хлебар-сладкар
Ралица Стоянова на финалите за Най-добър млад хлебар-сладкар / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Ученичката от ПГ по туризъм Ралица Данчова Стоянова се класира на втора място в регионалното, за Южна България състезание за "Най-добър млад хлебар-сладкар" и доби право да участва в националното състезание. Тя е ученичка от 11 клас, специалност "кетъринг".

Състезанието се проведе в Хисаря, като участваха ученици от Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сандански, Асеновград, Кърджали, Велинград, Петрич, Гоце Делчев, Ямбол, Пирдоп и Благоевград. Финалът за най-добри млади "сладкар-хлебар", "сервитьор и готвач" и "барман" ще се проведе през април, най- вероятно в Университета по хранителни технологии в Пловдив. С второто си място, Ралица Стоянова вече спечели и прием без изпит в този университет.

Кюстендилското момиче се е представило на състезанието в Хисаря с две козуначени пити, със сушени плодове и две торти с маскарпоне и шоколад, всички под формата на сърце. Задачата е била, хлебните и сладкарски изделия да се приготвят за 2 часа и половина, като се използва краве масло за сладкарството и плънка в хлебните изделия.

Ралица Стоянова се подготвя при преподавателя Ирена Величкова, помага и Емил Лулев. Тя впечатлява журито с дизайна и украсата на своите произведения. Стоянова е възпитаник и на школата по изобразително изкуство към ОДК, с ръководител Любка Радкова и вече две поредни години печели целогодишна стипендия от МОН, с отличното си представяне на конкурса "От Коледа до Васильовден".

През 2013 г. Ралица Стоянова се класира на 3-то място на националното състезание по Карвинг, изработка на фигури от плодове и зеленчуци.

"Мечтата ми е да имам собствен сладкарски цех. С госпожа Величкова вече мислим с какво да изненадаме журито на националния финал", каза пред Дарик Ралица Стоянова.