/ iStock/Getty Images
Кюстендилският окръжен съд остави в ареста издирвания с европейска заповед за арест кандидата за кмет.

Мъжът се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евробанкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в Солун, с което той е осъден на 6 години "лишаване от свобода", е влязло в сила през 2014 г.

Задържаха кандидат за кмет на Дупница

Съдът в Кюстендил постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", заради опасност от укриване предвид дългия период, в който Захаринов е издирван без резултат. Той ще изтърпи наложената му мярка в затвора в Бобов дол, при режим на обвиняем.

Мярката пък може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд в тридневен срок, а в случай на жалба или протест, заседанието е насрочено за 19 октомври, от 10:00 часа.

На Захаринов днес беше назначен служебен защитник, поради невъзможност за явяването на адвоката му. В хода на съдебното заседание, пред съда той заяви, че желае да бъде екстрадиран за Гърция по възможно най-бързият начин, но поиска по-лека мярка, за да се погрижи за възрастните си родители и децата си, преди да бъде предаден на гръцките власти.

Той посочи, че няма намерение да се укрива, ще съдейства на органите на реда и изтъкна, че след като е разбрал за решението на Централната избирателна комисия снощи, с която беше позволен арестът му, сам е поискал да се предаде в полицията.

В съдебното заседание стана ясно, че Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 година, а от постановената му присъда остава да излежи 5 години 11 месеца и 27 дни.

Според назначения служебен защитник на мъжа, адвокат Георги Арнаудов, документацията по делото не е пълна. Той посочи, че не знае размера на валутата, за която е обвинен подзащитникът му, и при какви обстоятелства точно е станал арестът му в Гърция. "Доколкото съм запознат, става въпрос за 5-6 банкноти", каза Арнаудов.

Прокурорът по делото Емил Павлов посочи, че след получаване на информацията за издирването на Захаринов, всички действия са били свършени само в порядъка на 3 дни. Той посочи обаче, че не разполага с информация по делото в Гърция.
Елица Иванова, БТА