Зам.- областният управител Райчо Цветин и д- р Емил Гъгнев
Зам.- областният управител Райчо Цветин и д- р Емил Гъгнев / Влади Владимиров
Огнището на бруцелоза в бобошевското село Вуково е ликвидирано. Колегите от ОДБХ-Кюстендил са действали много бързо, коментира заместник-областният управител Райчо Цветин, като председател на Областната епизоотична комисия, която проведе заседание по темата и гласува мерки за недопускане разпространението на заразата.

35 свине, 3 овци и 2 кучета са евтаназирани, заради бруцелоза в бобошевското село Вуково

От РЗИ-Кюстендил са изследвали 9 души, които са имали контакт със болните животни, като пробите им за наличие на бруцелоза са отрицателни, допълни Цветин. Установени са вече и част от хората в Община Бобошево, които са консумирали месо от животновъдния обект, купено при нерегламентирана търговия и те също ще бъдат изследвани.

В магазинната мрежа месо от болните животни не е попадало, стана ясно още по време на Областната епизоотична комисия. Зам.-областният управител призова, всички хора консумирали месо от обекта във Вуково да се изследват превантивно.

БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

35 свине, 4 овце и 2 кучета са евтаназирани от животновъдния обект в село Вуково, където бяха установени нови положителни проби за бруцелоза. Това е същата ферма, в която се появи огнище на болестта през септември 2018 година, каза д- р Емил Гъгнев, началник на отдел “Здравеопазване, хуманно отношение към животните” към ОДБХ-Кюстендил.

Той допълни, че в селото има още 21 кози и едно прасе, които се отглеждат в 6 от т. нар. задни дворове на живеещи в селото. Взетите от тях проби за бруцелоза са отрицателни и те няма да бъдат умъртвявани, като контрола ще продължи и в следващите месеци.
Дарик- Кюстендил