Общините Кюстендил, Земен и Невестино с общ туристически продукт Стратегия Дантелетика
Общините Кюстендил, Земен и Невестино с общ туристически продукт Стратегия Дантелетика / Иво Кирилов,Дарик

Оригинален туристически продукт с името "Стратегия Дантелетика" ще бъде разработен по проект "Дестинация Кюстендил- Невестино- Земен- природа, традиция и хилядолетна история". Бенефициент на проекта е община Кюстендил с партньори общините Невестино и Земен. Той е на стойност 478 443 лв. и ще се изпълнява в рамките на 24 месеца. Основната цел на проекта е да се направи реклама на всички исторически и културни обекта в трите общини.По него се предвижда да се направят два филма, в които ще се разкаже за забележителностите на трите общини. Сред дейностите са и участие в 6 туристически борси в страната и чужбина, установяване на контакти с туроператори и пътнически агенти, организирането на туристически форум в Кюстендил, създаването на рекламни и маркетингови продукти.
"Наименованието на туристическият продукт "Стратегия Дантелетика" идва от следното- При кандидатстването трябваше да обосновем защото трите общини могат да бъдат в общ туристически продукт. През територията на трите минава река Струма, освен това преди много години по времето на Римската империя тук нашите общини са били на територията на една Стратегия/област/, а Дантелетика за това, че по тези земи са живели тракийското племе Дантелети", заяви зам.- кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.
"Община Земен с радост прие партньорството да участваме в този проект. Трите общини се припокриват, защото този район е известен с това, че в етнографски смисъл са в достатъчна близост. Дефилето дори географски свързва общините Кюстендил и Земен", каза кметът на Земен Димитър Сотиров.
"Идеята на този проект е създаването на общ туристически продукт, който има 4 подпродукта. "Празнична феерия от цветове и звуци", "Водата извор на живот", "Пътуване във времето" и "Сбъдната мечта за единение с природата". Всеки пакет е с различни маршрути, според желанието на всеки турист. Трите общини имат своите празници, като всеки един турист ще може в една книжка да събира печати от всичките празници и накрая, за този който е събрал всичките печати ще има награда", обясни зам.- кметът на Земен Даниела Владимирова.