Олга Китанова и Красимир Георгиев
Олга Китанова и Красимир Георгиев / Маргарита Петрова, Дарик
Община Дупница покрива трета вноска по еско-договора за енергийна ефективност на общинската болница в Дупница. Това каза зам.-кметът на община Дупница Олга Китанова.
Сумата, която се дължи по еско-договора е 511 279 лв, като в тях се включва строително-монтажните работи, ДДС, както и лихвата за 5 години. Сумата следва да се изплаща на 60 месечни вноски, като това прави по 8521 лв. на месец. Това каза на пресконференция зам.-кметът Олга Китанова, като допълни, че няма яснота от къде се е появила тиражираната последните седмици сума от 4000 лв. На пресконференцията стана ясно още, че към този момент общинската болница не е платила нито една вноска по еско-договора. Другият зам. кмет Красимир Георгиев допълни, че по съвет на юристите на болницата е подаден сигнал до прокуратурата, МРРБ, както и омбудсмана заради съмнения, че избирането на фирмата избрана да извърши санирането на сградата на бившата Транспортна болница е неправомерно.
„Трошат си парите на вятъра“, коментира Георгиев по отношение на сигнала. Китанова допълни, че всъщност ще е доволна ако се извърши такава щателна и детайлна проверка, за да се види цялостното състояние на лечебното заведение.
Олга Китанова съобщи още, че от отпуснатия кредит от 500 000 лв., са усвоени 411 000 лв. за разплащане, а останалите до 500 000 лв., са в резерв. Зам. кметът обаче посочи, че не се изпълнява оздравителната програма, което до края на годината ще доведе до натрупването на нови загуби. Китанова съобщи, че е поискала справка за актуалните данни за служителите в лечебното заведение, тя е показала, че през март е имало 244 служители, докато през май те вече са 257 на трудов договор и 70 на граждански договор. Като пример за това, че не се изпълнява оздравителния план Китанова посочи и липсата на инициативност от страна на ръководството на болницата да търси алтернативен доставчик на електроенергия. Що се отнася до кредита, първата година се дължи само лихвата в размер на 1800 лв., а след първата година гратисен период вноската става 5500 лв. на месец,, което според Китанова е поносима сума, но ако тя не бъде покрита от лечебното заведение, то тогава община Дупница ще трябва да плаща и тази сума.