Няма изчезнали растителни и животински видове в ПП Рилски манастир. Заселват алпийски тритон и следят дива коза
Няма изчезнали растителни и животински видове в ПП Рилски манастир. Заселват алпийски тритон и следят дива коза / Дима Кирилова, Дарик радио

Опазването и поддържането на  популациите на значими растителни и животински видове  и техните местообитания е една от целите на  проект "Изпълнение на дейностите  включени в плана за управление на Природен парк Рилски манастир". Стойността на проекта е 978  000 лв. 85% от средствата са от Европейския фонд за регионално развитие, останалите по ОП "Околна среда", уточни ръководителят на проекта Десислава Андонова.

Специалисти ще изготвят   карта на разпространение на лечебните растения- пролетно котенце, жълта тинтява, тис, златовръх, видове с национално и световно значение.

Ще бъдат разработени методи за ин витро размножаване на  петниста тинтява и игусихиева ведрица.

 Проектът предвижда  възстановяване и поддържане на популациите на алпийския тритон. Ще бъдат уловени тритони от други места в страната и ще бъдат заселени в природния парк.

Ще бъде проучена миграцията и ще се поддържа популациятта на дивата коза. "За целта ще бъдат упоени няколко кози, ще им се сложат нашийници, ще ги пуснем там, откъдето сме ги взели  и така ще ги следим. Всичко това е позволено, не навреждаме на животните", заяви директорът на Природният парк Димитър Христов. Той уточни , че там няма изчезнали изцяло видове, но има такива с намалена популация, които всъщност са включени в проекта.

Проектът предвижда изграждането на екопътека за хора с трайни увреждания в местността Кирилова поляна, на 7 км. от Рилския манастир. Там ще бъде изграден и оборудван и информационен център.Ще бъде направен и ремонт на 7 туристически маршрута.

"Природният парк е разположен на 25 000 хектара, от тях 95% са собственост  на Рилската света обител. Това, че собствеността не е държавна не  означава , че имаме пререкания, напротив- добре си взаимодействаме", обобщи Димитър Христов.

"Изключително важно е , че проектът е обърнат към хората с трайни увреждания, така и те ще могат да се насладят на природните красоти", коментира областният  управител Владислав Стойков.