Намаляват заразените с тулерколоза в областта
Намаляват заразените с тулерколоза в областта / Дарик радио,архив

Намаляване на заболеваемостта от туберкулоза за последните 5 години се наблюдава в Кюстендилска област, отчитат от РЗИ.През 2014 г. болните са били 44, 2013- 47, 2010- 76.
През 2010 г. на територията на страната са регистрирани 2 658 болни с туберкулоза, през 2012 г. те са били 2280, през 2013 г. новодиагностицираните се вече 1938 лица. Задържа се и тенденцията да намалява броят на децата, болни от туберкулоза - от 270 през 2009 г., през 2013 г. те са 172 т.е. с близо 100 по-малко. През последните 5 години се наблюдава видимо снижаване на броя на заболелите от туберкулоза.
От 1996 година с решение на Световната здравна организация 24 март е обявен за световен ден за борба с туберколозата. Целта е елиминиране на туберкулозата, която може да бъде успешна само ако местни, държавни, национални и международни партньори от всички сектори на обществото си сътрудничат за да се намерят решения.
Микробактериите, причиняващи туберкулоза са устойчиви във външната среда и имат повсеместно разпространение и всеки от нас се среща с тях, но заболява само една малка част от хората. Дали ще се развие заболяване зависи до голяма степен от естествените съпротивителни възможности на индивида.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но може да засегне и други органи и системи (очи, кожа, стави, лимфни възли, централна нервна система, пикочо-полова система и др.).
Туберкулозата се предава по въздушно-капков път. При кашляне, кихане или разговор болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Възможно е заразяване по хранителен път, чрез млякото и млечните продукти от болни крави, при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца, месо от птици, или свине, които не са под ветеринарен контрол. Съвсем рядко заразяване може да стане през повредените кожа и лигавица.
В днешно време туберкулозата е лечимо заболяване. Процесът на излекуване е дълъг и изисква редовен прием на лекарства. За успешното излекуване е нужно точно да се спазват указанията на лекаря. Преждевременното прекъсване на лечението може да доведе до завръщане на болестта в по-тежка форма и причинителят да е резистентен (нечувствителен) към прилаганите лекарства.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус.
По повод на Световния ден за борба с туберкулозата, в Кюстендилска област за поредна година Регионална здравна инспекция-Кюстендил провежда кампания, чиято цел е да се повиши информираността по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословния начин на живот.
В рамките на кампанията са организирани обучителни дейности сред ученици в редица училища в областта, както и разпространение на здравно-образователни материали (дипляни, листовки).