Намаляват болните от туберколоза в областта, днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването
Намаляват болните от туберколоза в областта, днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването / Дарик радио,архив


По повод на Световния ден за борба с туберкулозата Регионална здравна инспекция-Кюстендил организира кампания до края на месеца , посветена на профилактиката на заболяването.
Предвижда се провеждане на презентации и беседи с ученици и граждани в областта по теми, свързани с профилактика на туберкулозата, както и разпространение на здравно-образователни материали.

В последните години се отчита намаляване на заболяемостта от туберкулоза в България от 37,1 на 100 000 души до 26,6 на 100 000 души през 2012г.и увеличаване на процента на успешно лекувани пациенти с активна туберкулоза до над 85%.
За Кюстендилска област статистическите данни през 2010г. показват, че са регистрирани 76 заболели от туберкулоза. През 2011 година са регистрирани 62 случая на туберкулоза, през 2012г.са регистрирани 52случая, през 2013година са регистрирани 47 заболели.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но може да засегне и други органи и системи (очи, кожа, стави, лимфни възли, централна нервна система, пикочо-полова система и др.)
Източници на зараза могат да бъдат - болен от туберкулоза човек, отделящ бацили, болно животно (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други).
Туберкулозата се предава по въздушно-капков път. При кашляне, кихане или разговор болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Самите бактерии са много устойчиви и могат да се съхранят дълго време в околната среда. Възможно е заразяване по хранителен път чрез млякото и млечните продукти от болни крави, при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца, месо от птици или свине, които не са под ветеринарен контрол. Съвсем рядко заразяване може да стане през повредените кожа и лигавица.
При ранно откриване и спазване на предписаното лечение, туберкулозата е лечимо заболяване. Преждевременното прекъсване на лечението може да доведе до завръщане на болестта в по-тежка форма и причинителят да е резистентен (нечувствителен) към прилаганите лекарства.