Мая Манолова: Потресена съм от жестокото убийство в Шишковци. Моето семейство също пострада от Гольовци
Мая Манолова: Потресена съм от жестокото убийство в Шишковци. Моето семейство също пострада от Гольовци / netinfo
Мая Манолова: "Потресена съм от жестокото убийство в Шишковци. Моето семейство също пострада от Гольовци"
20773
Мая Манолова: "Потресена съм от жестокото убийство в Шишковци. Моето семейство също пострада от Гольовци"
  • Мая Манолова: "Потресена съм от жестокото убийство в Шишковци. Моето семейство също пострада от Гольовци"

Водачът на листата на Коалиция за България Мая Манолова, заяви че е потресена от жестокото убийство в село Шишковци. Тя е информирала ръководството на МВР и очаква допълнителна подкрепа на местната полиция до края на кампанията. Манолова призна, че семейството й също е пострадало от инцидент с участието на хора от фамилията на Гольовците. Тя уточни, че прави това изявление не като политик, а като гражданин и като майка.

"При сбиване в клуб „Планета" предизвикано от Гольовци, беше разрязано ухото на дъщеря ми Ралица, която няколко месеца се възстановява от травмата. Тогава участиците в боя бяха наказани по Указа за борба с дребното хулиганство, а нападателят на дъщеря ми така и не беше разкрит. До този инцидент и след това съм се обръщала към органите на МВР да бъдат безкомпромисни към хулиганските прояви на Гольовци заради рисковете и опасността от техните действия.

Има нещо обаче, което ме потриса още повече - това са опитите на нашия основен опонент да използва скръбта и страха на хората за предизборни дивиденти. Искам да ги попитам: кой от тях се поинтересува в какво състояние са пострадалите, каква нужда от конкретна помощ имат техните близки? Те сведоха своя интерес към жестокия инцидент до това да обикалят из Шишковци и съседните села, да разпалват антиромски настроения, да подстрекават хората и да ги насъскват срещу държавата".

Мая Манолова изрази задоволството си от усилията на разследващите и прокуратурата, които вече трето денонощие не спират да работят и има конкретен резултат. Задържани са 7  участници в престъплението, срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 116 от НК - за убийство по особено жесток начин и в съучастие.

"Съчувствам най-искрено на близките на пострадалите, разбирам гнева на хората от селото  и притесненията им  за тяхната сигурност. Искам да информирам, както и цялата общественост, че съм уведомила  ръководството на МВР за тревожната ситуация. Получих уверения, че до края на черешовата кампания в Кюстендилска община ще  бъдат командировани допълнително полицаи. Освен това, след като лично посетих пострадалите в болницата, съдействах за консултации със специалисти от „Пирогов".

Всяко престъпление ме възмущава и  потриса, независимо от кого е извършено. Всеки гражданин има право да очаква сигурност, законност и възмездие за погазването на закона. Но истината,  с която всички сме наясно е, че престъпления се извършват не само от представители на един етнос. И сред ромите има хора, които работят и хора, които бият. Има хора, които берат череши, за да изкарат препитанието си и хора, които се препитават с кражби. През четирите години, в които бях народен представител, работата ми в ромския квартал е била насочена основно към това - ромите да имат работа и децата им да учат. Затова „осинових" един клас в ромското училище и подпомагах културно-просветната дейност на читалището в квартала, за да могат ромите, които в Кюстендил са над 10 хил. души, да имат избор.

  Опасно е да се насъскват хората едни срещу други, уважаеми опоненти, и да се разпалва напрежение между българи и роми, каквито и предизборни дивиденти да очаквате от това. В поведението на представителите на нашия основен опонент  виждам гузност. Мога да кажа, че гущерът се опитва да си отреже опашката, защото - по наша информация  - именно неговите представители  търсят контакти от Гольовци за помощ на предстоящите избори. Притеснително е, когато една политическа сила не се спира пред нищо в усилията си да спечели изборите и, когато няма други начини, не се свени да използва страха и скръбта на хората по пътя си към властта", коментира Мая Манолова.