Китаристи от Китай и Индия на Международния конкурс за класическа китара Акад. Марин Големинов
Китаристи от Китай и Индия на Международния конкурс за класическа китара Акад. Марин Големинов / netinfo

Близо 300 китаристи са заявили участие в седемнадесетото издание на Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2013.

Музикалният форум ще се проведе от 3 до 6 април 2013 г. в гр.Кюстендил. Организатори са община Кюстендил и читалище „Братство 1869", със съдействието на Министерство на културата на Република България и Информационен център Европа Директно - Кюстендил.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

Официалното откриване е на 3 април от 18:00 ч. в Общински театър - Кюстендил. Конкурсните дни от 4 до 6 април ще проведат в залите на читалище „Братство 1869". В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина. Тази година заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Полша и др.  За първи път ще участват и китаристи от Индия и Китай. В журито на конкурса са поканени едни от най- утвърдените имена в България и чужбина, като проф. Панайот Панайотов, Пол Фоулс - Англия, Шандор Мещер - Унгария, Елена Хорошавина - Украйна, Урош Дойчинович - Сърбия и др.