/ svg.album.bg
Сериозни поражения в овощните градини със сливи, червените сортове ябълки и на някои места с череши, отчита Института по земеделие в Кюстендил, след падналите слани и минусови температури през последните дни. Най-засегнати са градините по поречието на реките Струма, Драговищица и в Невестинската селищна система.
 
Земеделски стопани и експерти обсъдиха растителната защита на овощните видове (СНИМКИ)

“По- сериозни повреди има при сливата, която се оказва по-чувствителен вид от черешата, макар че до скоро се смяташе точно обратното. Има сортове с щети от 70- 80 %, но те не са толкова разпространени в производството.

Най-разпространеният сорт Стенлей е сравнително по- пощаден от студа и не случайно той е стандарт при сливата.При ябълковите сортове също има поражения и то при червените, като червена превъзходна и други - около 50%, като в най- голямата градина в село Багренци, докато жълтите сортове са малко по- издръжливи.

Черешата - щетите са в зависимост от сортовете.  Има поражения в ниските части на котловината, около 60- 70%, в по-високите места, където е по- проветриво са по- добре запазени завръзите”, коментира в интервю за Дарик зам.-директорът на Института по земеделие доц. д- р Димитър Сотиров.

Метеорологичната станция в института е отчела - 1,9 градуса, но тази в село Багренци - 3 градуса и затова в това населено място щетите са малко по-високи.
Институт по земеделие