Инспекторите не са открили фалшив оцет в област Кюстендил
Инспекторите не са открили фалшив оцет в област Кюстендил / Дарик Нюз,архив

Няма констатирани нарушения в проверените 50 обекта за търговия с оцет и разредена оцетна киселина на територията на област, от инспекторите на отдел "Контрол на храните" в ОДБХ- Кюстендил.
"В търговска врежа не попаднахме на оцет, който да води до заблуждение на потребителите. Етикетирането на разредената оцетна киселина е в съответствие с законодателството, пише си кисела подправка и няма заблуждаващо картинно изображение, че това е оцет. Проверен и единственият производител на оцет в областта. При производството на винен и ябълков оцет, най- важното е, че се използва вино или ябълково вино", коментира пред Дарик началникът на отдела д- р Велка Войнова.
Производителят ще трябва да коригира технологичната си документация. Едното несъответствие е, че е обявен текст, че оцетът съдържа сулфити, но няма доказателства за това, лабораторни изследвания.
"Обявено е на етикетите- натурален оцет. Не го приемаме, това е продукт преминал през производствен процес и няма как да бъзе натурален. Връчени са предписания. За несъответствията по винения оцет, ще информираме ИА по лозата и виното. Няма да има финансова санкция", каза още д- р Войнова.