Дупница
Дупница
Евродепутатът Цветелина Пенкова беше на посещение в Дупница. Тук тя се срещна с членове и симпатизанти на БСП, с които дискутираха теми свързани с двойния стандарт при храните, излизането на Великобритания от ЕС и ефекта върху българите там, кохезионните фондове и др. Един от най-младите евродепутати в ЕП е член на важни комисии, сред които по регионално развитие и по бюджетен контрол. „Не се справят достатъчно добре държавите с усвояването по средствата и помощта, която им се предлага по отношение на Кохезионните фондове. В момента правим стъпки да се даде допълнителна административна помощ на държавите членки, да започнат да се възползват от наличните програми и средства защото иначе се получава едно усещане, че няма добавена стойност“ коментира Пенкова. Тя допълни, че според последната статистика България е сред страните, които усвояват най-много европейски средства, но въпреки това остава сред най-бедните държави. „Необходим е по-строг контрол при изпълнение на проектите с европейско финансиране“ коментира Пенкова.
По отношение на актуалната тема за излизане на Великобритания от ЕС и последиците за българите, които живеят там, евродепутатът обясни, че засега е ясно, че таксите, които ще плащат студентите в Англия за 2020/2021 година се запазват на по-ниски нива, след това обаче не знае какво ще се случи. Все още не са ясно и как ще се отрази излизането от ЕС по отношение на работещите българи там.
Цветелина Пенкова и екипът й са изготвили информационен бюлетин, в който са обобщени различните европейски програми, по които директно могат да кандидатстват фирми, университети или неправителствени организации.