Кюстендил
Кюстендил
На стадион „Осогово" се проведе петото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати „Творческо предизвикателство ИКАР 2019" – в рамките на традиционно провежданото авиошоу - демонстрация на любителски самолети, ракети и планери „ОСОГОВО 2019".

Организатори на конкурса са Обединен детски комплекс, Българската федерация по авиомоделизъм, клуб за аерокосмически технологии „ЗОДИАК”– Кюстендил и Община Кюстендил.

Кюстендил

Кюстендил

Гости на "ИКАР 19" бяха Боряна Кадмонова - изпълнителен директор на Фондация "Еврика" и Григор Цанков – програмен директор на Фондацията, Сотир Лазарков –  председател на Българската федерация по авиомоделизъм, Светослав Василев – зам. кмет "Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт" в Община Кюстендил.
Състезанието откриха момичетата от студио „Дебют“.

Христофор Скандалиев от клуба за аерокосмически технологии „ЗОДИАК” пусна 58 фойерверки по повод 58-та годишнина от първия пилотиран космически полет. Г-н Малинов – директор на ОДК, поздрави участниците и им пожела успех.

Кюстендил


В състезанието участваха моделисти от Севлиево, Земен, София и Кюстендил.

Всеки от участниците представи собствения си летателен апарат и демонстрира качествата му. Журито оцени моделите съгласно регламента на конкурса. Критериите по които бяха оценявани летателните апарати бяха: иновативност, конструктивни решения, атрактивност, дизайн и външен вид, полетни качества, пилотски умения и възможности за бъдещо практическо приложение.

Кюстендил

Кюстендил


Победители в състезанието:

Първа възрастова група /І-ІV клас/

1 място – Тодор Симеонов – 137 точки
2 място – Калоян Христов – 113 точки
3 място – Антонио Георгиев – 107 точки

Втора възрастова група /V-VІІ клас/

1 място – Павел Петров – 135 точки
2 място – Стивън Христов – 124 точки

Трета възрастова група /VІІІ-ХІІ клас/

1 място – Виктория Цанкова – 147 точки
2 място – Денислав Боянов – 143 точки
3 място – Надежда Иванова – 129 точки
Поощрение – Томислав Скандалиев – 123 точки
Виктор Крумов – 100 точки
 
И в трите възрастови групи първите места спечелиха моделистите от Севлиево с ръководител Стефан Василев. Наградите на победителите връчи г-жа Кадмонова.
 
Въпреки че силният вятър не позволи да бъдат демонстрирани всичките летателни апарати, зрителите на авиошоуто не скучаха. Инструкторът по парапланеризъм от клуба за екстремни спортове „Параглайдинг“-Кюстендил Бойко Сотиров демонстрира начини за наземно управление на мотопарапланер, а децата имаха възможност да се качат в сбруята за тандемен полет.
 
За децата от публиката ОДК организира  работилничка за самолечета. След като сглобиха моделите, се проведе състезание, а за победителите имаше награди.