Дангов мисли за хората с увреждания
Дангов мисли за хората с увреждания / netinfo

Кметът на община Дупница Първан Дангов изпрати до Министъра на регионалното развитие и благоустройството списък от 48 обществени сгради и открити публични пространства в общината, които трябва да бъдат адаптирани за улеснен достъп на инвалиди. Кметът иска да бъдат предвидени бюджетни средства в периода 2007- 2009 година.

Като приоритетни в писмото са посочени сградите, където се помещават подразделенията на Агенцията за социално подпомагане и Бюрото по труда, Историческия музей, Младежкия дом, както и седем общински училища и осем детски градини в Дупница. Административните сгради на кметствата, здравните служби и училищата в по-големите села в общината - Крайници, Червен брег, Самораново, Яхиново, Джерман и Бистрица, също са подадени в справката до МРРБ. В някои от селата могат да бъдат адаптирани и клубовете, и спортните комплекси, за по- лесен достъп на хората с увреждания.

Кметът Първан Дангов информира, че до края на септември ще бъде готов работния проект за цялостен “План за действие предоставящ равни възможности на хората с увреждания”, който ще започне поетапно да се реализира още от началото на следващата година. Работната група от специалисти трябва да промени и модела на грижа за деца с увреждания, от настаняването им в специализирани институции и ползване на центъра за социална рехабилитация до качествено образование, разширяване на трудовата заетост и включване в различни програми.

  Инвалидите първа група, с трайна нетрудоспособност, не заплащат такса смет.