Д- р Иван Ибришимов: Държавата трябва да подпомогне черешопроизводителите от кюстендилско
Д- р Иван Ибришимов: Държавата трябва да подпомогне черешопроизводителите от кюстендилско / БСП

Земеделски стопани от област Кюстендил имаха среща с депутати от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Народното събрание, по инициатива на депутатът д- р Иван Ибришимов. Поводът бе- близо 70% от цялата реколтата от овощните насаждения в кюстендилско е унищожена в резултат на необичайни климатични условия и измръзване през месец април.
"БСП пое два ангажимента към земеделските производители от Кюстендил", заяви пред журналисти в НС народният представител Светла Бълчварова.

Д- р Иван Ибришимов: Държавата трябва да подпомогне черешопроизводителите от кюстендилско
netinfo

Първият ангажимент поет от социалистите е да обърнат внимание на Министерство на земеделието и храните, че има технически възможности, министерството да осигури извънредна помощ, свързана с покриване на част от разходите. Вторият е свързан с проблемите на земеделските стопани със застрахователите. Бъчварова коментира, че застраховането се осъществява за слани и измръзване след 20 април, когато от слана почти няма риск, а и се покриват много малка част от загубите на земеделците. Депутатът заяви, че се застраховат площи, а не продукция. „Законодателството в тази сфера също е обект на нашето внимание", каза Бъчварова. По думите й трябва да има защита на тези, които претърпяват загуби от необичайни условия. Бъчварова обясни, че в Кюстендил преобладават малките семейни стопанства - от 50 до 100 декара. По думите й, при така създалата се обстановка тези производители ще фалират и няма да могат да възстановят и направените разходи.

Д- р Иван Ибришимов: Държавата трябва да подпомогне черешопроизводителите от кюстендилско
netinfo

"Надявам се на адекватна реакция от страна на държавата, на фона на това, което се тръби за увеличените постъпления в бюджета, за спрените контрабандни канали, тя е длъжна да помогне на земеделските производители на череши от Кюстендил и региона. Към момента няма нормативна уредба, но трябва да се реагира при тези извънредни обстоятелства и да се направят необходимите законодателни промени за в бъдеще", каза пред Дарик д- р Ибришимов.