Бедствено положение в село Пелатиково, затвориха пътя от Коняво за Дворище
Бедствено положение в село Пелатиково, затвориха пътя от Коняво за Дворище / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Свлачище затвори пътя от Пелатиково към Смоличано. В село Пелатиково е обявено частично бедствено положение от община Невестино. Свляклата се земна маса заплашва да събори две къщи. Има заповед на началника на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението да бъдат евакуирани хората живеещи в района на свлачището.
"Бяхме на място, проверихме къщите, там нямаше постоянно живеещи хора, но сме предупредили собствениците да не ги посещават. Две са под пряка опасност от срутване, други две са в близост до свлачището", каза областният управител Виктор Янев. Той очаква община Невестино да предприеме необходимите стъпки по Кризисния план при бедствия и аварии.
"Оказва се, че тези планове общините си ги пишат само, защото трябва. В плана им има посочен само един УАЗ, трактор и още една машина. Нормално е да имаш договор с фирма, която да разполага с достатъчно инженерна техника, за да се свърши работа", коментира Янев.
Селата Смоличано, Страдалово и Раково сега са достъпни само през пътя от село Ваксево.
Областният управител и директорът на Областно пътно управление Юлияна Божилова са били и на пътя от Коняво за село Дворище, където асфалта е напукат, образували са се фуги, най- вероятно от активирало се старо свлачище.
"Пътят вече е затворен. Хората се информират за алтернативен път, но той е черен, от село Копиловци. ОПУ ще предприемат необходимите мерки", заяви Виктор Янев.
Мъжът, който отказваше да напусне застрашената от срутване къща в село Друмохар , вече се е преместил в къщата на сестра си в селото. Геозащита- Перник са направили необходимите замервания вчера и се очаква протокола им.