Д-р Валери Томов- началник на АГ отделението в Кюстендил
Д-р Валери Томов- началник на АГ отделението в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Близо 150 са новородените в кюстендилската болница от началото на 2018 година. Има демографска криза и в последните 3 години раждаемостта върви в един и същи ритъм, каза пред Дарик д- р Валери Томов, началник на АГ отделението в МБАЛ “Д- р Никола Василбиев”. Раждаемостта в България през 2017 г. бе най- ниска от последните 40 години.
 
Процентът на ражданията със секцио в болницата в Кюстендил е в европейските и световни показатели- 23, 6%.
 
“Този процент продължава да расте в частните болници. За съжаление, голяма част от кюстендилските бременни предпочитат да отидат и да си плащат в частните болници в София. Може би тук и ние лекарите имаме вина, защото ние ги наблюдаваме тези бременни, консултираме ги и в един момент им отказваме. Въпреки че, от както съм началник съм въвел секциото по желание. Има страх от нормалното раждане и болката, въпреки че природата си го е измислила и по- хубаво от нормалното раждане няма. Всички усложнения, компликации и смъртни случаи стават при оперативни раждания, а не при нормални”, коментира д- р Томов пред Дарик.
 
Акушеро- гинекологичното отделение в кюстендилската болница няма проблем с кадрите.
“Нашето отделение е най- окомплектовано от цялата болница. Имаме достатъчно лекари- 8 човека, от които 7 са специалисти и 1 специализантка от Сърбия- град Ниш. По отношение на кадри сме окомплектовани, апаратура също имаме и сега като подобрим и битовите условията, мисля че ще бъдем на едно добро ниво за работа”, заключи д- р Валери Томов.
 
Дарик- Кюстендил