Всички язовири до населени места били потенциално опасни
Всички язовири до населени места били потенциално опасни / netinfo
Басейнова дирекция: Основният изпускател на язовир "Тракиец" не работи
50760
Басейнова дирекция: Основният изпускател на язовир "Тракиец" не работи
  • Басейнова дирекция: Основният изпускател на язовир "Тракиец" не работи

Язовир "Тракиец" има технически проблем - основният му изпускател на работи. Това съобщи днес в областната администрация шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Атанаска Тунтова. Комисията, която е била на оглед на мястото, е направила предписания да се извърши пълен анализ на състоянието на язовира и да се ремонтира основният изпускател, така че той да функционира нормално, каза Тунтова. Днес тя бе в Хасково във връзка с провеждането на консултации с обществеността по проект на предварителна оценка на риска от наводнения, както и степента на изпълнение на мерките, приети в Плана за управление на речните басейни.

Що се отнася до това кои язовири са потенциално опасни, в този списък влизат тези, които са в близост до населени места и до инфраструктури обекти, защото при евентуално преливане биха могли да нанесат щети на население или инфраструктура, каза Тунтова. Целта на нашия план за управление на речните басейни е точно тази - да не се стига до такива бедствия, като в Хасковска област, добави шефката на Басейнова дирекция.

Колко до дигите в село Тракиец, Атанаска Тунтова заяви, че съвсем не е сигурна дали те са свършили работа, тъй като там в  момента изобщо не било имало такава висока вълна, каквато има на друга територия. Не може да се каже дали са свършили работа, заяви Тунтова.  Когато има висока вода, тогава можем да преценим дали са свършили това, за което са предназначени, заяви Атанаска Тунтова.

Още от шефката на Басейнова дирекция - в звуковия файл: