Вече работи единственият в региона Кризисен център за жертви на насилие
Вече работи единственият в региона Кризисен център за жертви на насилие / Живка Тодорова

Официален старт на единствената в Хасковски регион социална услуга „Кризисен център за жени и деца, жертви на домашно насилие” бе даден днес в Димитровград. Ремонтът в помещенията завърши преди година, но едва сега стартира реалната работа на центъра, след спечелен от „Български център за джендър изследвания"– клон Хасково проект "Обединени срещу насилието", финансиран от т.н. норвежки финансов механизъм. Продължителността му е 8 месеца, а партньор на БЦДИ е фондация "Толерантност и взаимопомощ" –Хасково, която ще предоставя и мобилна услуга в ромските квартали на Хасково и Димитровград.

Вече работи единственият в региона Кризисен център за жертви на насилие
netinfo

Капацитетът на кризисния център е 12 места, като ще осигурява подслон за жени и децата им от Хасковска област, станали жертва на домашен тормоз и насилие. Петима специалисти, сред които юрист, психолог и социални работници са назначени там. Идеята е с подкрепата и на община Димитровград след финализиране на проекта, тази услуга да продължи да действа, като делегирана от държавата дейност. Подкрепа и ангажимент за това поеха днес заместник-кметът Яшо Минков и директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане”-Хасково Стефан Манахилов.

Вече работи единственият в региона Кризисен център за жертви на насилие
netinfo

 

Кризисният център е факт след 7 години чакане и упорития труд на много хора, коментира Петя Петкова, управител на фондация „БЦДИ – клон Хасково. Тя благодари на община Димитровград за предоставената сграда, както и на множеството партньори и дарители, с чиято помощ помещенията бяха ремонтирани и обзаведени. Реконструкцията преди година бе осъществена с финансовата помощ на Американското посолство у нас. По данни на БЦДИ от приемните им в Хасково и Димитровград за миналата година помощ и закрила от домашно насилие са потърсили около 130 души. Тенденцията, за съжаление, е всяка следваща година те да се увеличават, коментира днес Петя Петкова.