Светлина - рай за гъбарите
Светлина - рай за гъбарите / Darik News
Светлина - рай за гъбарите
54116
Светлина - рай за гъбарите
  • Светлина - рай за гъбарите

Рай за гъбарите тази година се оказаха вековните гори край малкото димитровградско селце с около 70 жители- Светлина. Стотици хора от цялата страна пристигат, за да берат гъби, потвърди кметският наместник Жеко Жеков. Такова чудо досега в село не е било. Първите дни берачите бързаха да се скрият между дърветата и не казваха защо идват. После се разчу, че берат гъби в гората, разказва той.

Светлина  рай за гъбарите
netinfo

Стотици хора има по ей тоя хълм, казаха и от пункта за изкупуване на гъби, устроен на пътя край гората. 5 лв. за килограм първо качество манатарки и т. нар. гъба-булка е изкупната цена, за второ- 3 лв. и лев за трето качество. Гъбите се изнасят за Италия, информираха от импровизирания пункт. Според стопанина му далаверата е в сушената гъба, която италианците купували на далеч по-висока цена.

За някои от дошлите край Светлина да берат гъби това е дебют, за други- средство за препитание, за трети- хоби и приключение. Стоян от Котел вече 40 години бере гъби и също е категоричен, че в този район от 2007 г. насам не е имало подобен урожай. По 100 лв. дневно успяват да изкарат двамата със съпругата му. Според Стоян е необходимо не само да познаваш гъбите и опасните им двойници, районите, в които никнат, но също така и да си пръв там, както и да имаш здрави крака.

Светлина  рай за гъбарите
netinfo

Пътя през Светлина за гората стана като магистрала- от ранни зори до тъмно вървят коли с най-различни регистрации, повечето пловдивски и хасковски, разказва един от обитателите на крайните къщи- Иван. Самият той твърди, че предпочита по-безопасните култивирани гъби, но вкусът на дивите е съвсем различен и далеч по-добър. Към гъбарството в последните дни интерес проявили и от така наречените холандска  и английска махали в селото, както ги наричат на шега, разказва още Иван. Така село Светлина, което в миналото бе прочуто, като  родното на последния войвода Митьо Ганев, а в последните няколко години е предпочитано от чужденци, които купуват къщи там, сега се оказва и любима дестинация за екзотичното гъбарство.

Чуйте повече в звуковия файл.