Ще търсят и в язовира жертвите от пороя край с. Винево
Ще търсят и в язовира жертвите от пороя край с. Винево / DarikNews, Архив

От 9 ч. днес официално ще бъде подновено издирването на тримата от семейство Рамадан край хасковското село Винево, чиято кола бе отнесена от пороя на моста от придошлата река там в нощта на четвъртък срещу петък. Екипите на пожарна, полиция и гражданска защита пътуват към мястото, където вече са местните хора, които също участват. Според кмета на с. Винево Фикрет Исса и днес поне 200 души от селото и околните ще претърсват района на трагичния инцидент.

В следобедните часове вчера бе взето решение да започне контролирано източване на язовира, на чието дъно е твърде вероятно да бъдат открити телата на Мюмюн Мюмюн Хакиф Рамадан, дъщеря му Ширин и 4-годишния й син Мерт. След пороя водите на язовира са мътни и затова до момента не са влизали водолази. Претърсването с лодки вчера също не даде резултат. Надеждите ни са нивото да падне достатъчно, за да търсим и в язовира, чиито брегове също са обрасли с растителност и затрупани с купища дървета и коренища, коментира заместник-началникът на областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”-Хасково Димитър Колев.

Едва с около 10 см обаче, е паднало нивото му тази сутрин, посочи кметът на с. Винево Фикрет Исса. Бавно ще стане източването, защото язовирът е голям, а и от реката постоянно идва вода, коментира той.

В издирването вчера участваха над 100 души- два екипа на пожарната, полиция, гражданска защита и доброволци от местните хора. Включено бе и следово куче, което обходи района, но от телата на тримата не бе открита следа. Претърсено бе и поречието на реката в участъка от моста до язовира, затлачено от купища дървета, коренища и отломки, които придошлите води на реката са донесли. За целта бяха използвани 4 багера и резачки. Техниката ще бъде използвана и днес.

От трагичната нощ на четвъртък срещу петък до днес е открито единствено тялото на 54-годишната Ресмие Хакиф Рамадан. Тогава четиримата са тръгнали от с. Винево към Кърджали около 22.30 ч. и повече никой не ги е виждал. В петък сутринта случаен минувач намери в реката празната им и смачкана кола.