Кан Академия в Хасково и Димитровград
Кан Академия в Хасково и Димитровград / Дарик радио, Хасково
Най-мащабния портал за образование в света - Кан Академия, безплатна за всички, представи в Хасково и Димитровград днес екипът на сдружение „Образование без раници“. В областния център презентацията бе пред  ученици и учители в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, а в Димитровград, в партньорство в Център за творческо обучение, се проведе семинар за над 30 преподаватели от ОУ „П. Славейков“.
Какво представлява порталът Кан Академия, защо е най-наложеният в световен мащаб и предвестява образованието на бъдещето; как чрез инструментите му учениците могат да учат забавно, със своето собствено темпо и от където и когато решат, а техните учители и родители да ги мотивират и насърчават, разказаха от екипа на сдружението.

Кан Академия в Хасково и Димитровград
Дарик радио, Хасково

Сайтът разполага с близо 10 000 видео урока и с над 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите и родители могат да направляват и проследяват напредъка на всеки поотделно и на целия клас. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Кан Академия има над 50 милиона потребители в над 190 държави.

Кан Академия в Хасково и Димитровград
Дарик радио, Хасково

Създаден през 2006 г., порталът се превежда на над 30 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои сдружение “Образование без раници”, което се е посветило на това да работи за образование на бъдещето и в България и да дава достъп до глобално образование - безплатно и за всички.

Кан Академия в Хасково и Димитровград
Дарик радио, Хасково

Към момента на български вече са преведени над 2000 видео урока, както и десетки хиляди упражнения, статии и проекти по математика, компютърно програмиране, компютърни науки и биология. Предстои превод и на останалото съдържание на платформата.