/ Дарик радио, Хасково
Откриха официално обновения с 5 млн. лв. център на Димитровград
98814
Откриха официално обновения с 5 млн. лв. център на Димитровград
  • Откриха официално обновения с 5 млн. лв. център на Димитровград
С рязане на лента и музикална програма на площад „Поезия“ община Димитровград откри днес официално обновения си градски център. Димитровград е еталон в област Хасково, каза в поздравлението си областният управител Станислав Дечев, който поздрави кмета Иво Димов и екипа му за добрата работа по проекти, с които преобразяват в положителна посока общината.

Поздравления отправи и председателят на местния парламент в Димитровград Гергана Кръстева, след което заедно със заместник-кмета Яшо Минков и ръководителя на екипа по проекта Тихомир Гочев, прерязаха лентата.

Димитровград, Централна градска част
Дарик радио, Хасково

Мащабният проект, който обхваща 32 280 кв.м. по пешеходния бул. «България» е на стойност от 5 185 000 лв. и продължи 2 години. Днес заместник-кметът Яшо Минков и ръководителят на проекта Тихомир Гочев- управител на ОП „Благоустрояване“ отчетоха, че с изпълнението му „напълно е променен обликът в сърцето на града, като същевременно е запазена неговата уникалност“.

Работата по изпълнение продължи 24 месеца. Част от средствата- 4 407 250лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 777 750 лв. национално съфинансиране.

Димитровград, Централна градска част
Дарик радио, Хасково

Дейностите, извършени в този период, подобриха значително градската среда, коментира днес ръководителят на проекта Тихомир Гочев. Той отчете резултатите и благодари на екипа от специалисти и експерти.

От общината отчитат, че са създадени условия за интегриране на хората в неравностойно положение, повишена е безопасността и сигурността на градската среда, цялостно почистени и възстановени с редица реставрационни дейности са колонадите, монтирани са нови осветителни тела, преорганизирани са зелени площи, обогатени с нови дървесни видове, храсти и цветя, а поддържането на зелените пространства е решено с автоматична система за капково напояване.

Акцент заместник-кметът Яшо Минков постави върху промяната в облика на площад “Поезия”, където фонтанът бе преустроен и модернизиран, кат оса оформени нови зони с елементи на съвременния градски дизайн.

Димитровград, Централна градска част
Дарик радио, Хасково

Градският център на Димитровград е част от Културен маршрут към Съвета на Европа „АТРИУМ - архитектура на тоталитарните режими на 20 век в Европейската градска памет”, припомнят от общината.

Димитровград, Централна градска част
Дарик радио, Хасково

Обществените ползи от реализирането на този важен за града проект коментира заместник-кметът Яио Минков.  Той допълни, че съгласно изискванията на ОП „Региони в растиж” бенефициентите са длъжни да постигнат определени индивидуални етапни цели към м. септември 2018 г. относно обема на верифицираните средства. Към днешна дата община Димитровград има верифицирани над 10 млн. лв. по проектите, което е около 56% от общия размер, при минимален праг от 20%.

Това дава сериозни шансове общината да получи допълнителен финансов ресурс съгласно Методиката за преразпределение на средствата в следствие на корекциите, обясни Яшо Минков. Той припомни, че договорът за изпълнение на този проект бе първият подписан в  Южен Централен район по ОП "Региони в растеж", както и че общината изпълни два проекта по програмата, която отрежда за общината 18 млн. лв. до 2020 г.