суха чешма
суха чешма / Веселин Максимов
Обявяват обществена поръчка за нови кладенци
93795
Обявяват обществена поръчка за нови кладенци
  • Обявяват обществена поръчка за нови кладенци

Община Хасково днес ще обяви обществена поръчка с пряко договаряне за изграждането на 8 кладенеца за питейна вода. За новите кладенци, които ще бъдат изградени, са необходими 800 000 лв. Парите ще са от отпуснатите от правителството 2 млн. лв. Очаква се кладенците да са готови до няколко месеца. За да се пести време от процедури и бъде спазена буквата на закона, покана за пряко договаряне ще бъде изпратена към 10 фирми, за които община Хасково е преценила, че разпологат с необходимото оборудване, коментира в студиото на Дарик заместник-кметът Евгени Консулов.

От днес областния град е на воден режим. В петък свиканият от областният управител Станислав Дечев оперативен щаб реши  водоподаването да бъде спирано за 12 часа, като градът е разделен на 5 района. До 20 часа днес чешмите ще пресъхнат в кварталите: “Орфей”, част от кв. “Република” (блоковете по ул. “Акация” и бул. “Васил Левски”), комплекс “Фантазия”, “Тенис кортове”, част от жилищен район “Кенана” – имотите, разположени над ОУ “Любен Каравелов” до напоителния канал, част от кв. “Любен Каравелов” – блоковете по ул. “Видин”, “Сливница”, “Щерю Вапцаров”, “Стара планина”.

7 са водоноските, с които разполага Хасково и според управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков на този етап те са достатъчни. С достатъчни количества вода за санитарни нужди и питейна разполагат детските, учебни и социални заведения в засегнатите от водния режим райони, увери заместник-кметът Евгени Консулов. На този етап нито той, нито Тодор Марков се ангажират с конкретна прогноза колко може да продължи водният режим за града. Най-благоприятният вариант е на 9 юни резултатът от последните проби на водата в спрените кладенци да покажат уран в нормата и междуведомствената комисия да разреши пуска им. Трайното решение обаче, са новите кладенци, чието изграждане ще коства месеци. Магическо решение на проблема от днес за утре няма, коментира Евгени Консулов. По думите му от началото на кризата с водата в Хасково в края на април от бюджета на общината за непредвидени разходи са похарчени над 100 000 лв. Добре ще е тези средства, които ще се увеличават и още, да ни бъдат възстановени от централния бюджет, посочи още той. Евгени Консулов и Тодор Марков по темата чуйте в приложения файл.