Нилски крокодил, плюеща кобра и хамелеони в регистъра на РИОСВ
Нилски крокодил, плюеща кобра и хамелеони в регистъра на РИОСВ / netinfo

46 защитени животни е регистрирала Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Голяма част от екзотичните видове, включени дори в Конвенцията за международна търговия със защитени видове от дивата флора и фауна, са собственост на “Тракийско херпетологично дружество” в Хасково.

Сред регистрираните животни са игуани, хамелеони, два степни варана и един нилски крокодил. Интерес представляват и някои от регистрираните змии като черна плюеща кобра, две жълти анаконди и два кралски питона.

Регистрирани са и голям брой папагали от различни породи. Най- много от тях са от вида планински папагал, голям жако и пъстра розела.

Според Закона за биологичното разнообразие регистрацията е задължителна. С нея би могла да се предотврати незаконния трафик и контрабанда на екзотични видове, повечето от които са изчезващи от природата. Инспекцията издава на собствениците на защитени видове индивидуални регистрационни карти, които съпровождат екземплярите при продажба, даряване и издаване на разрешително за износ.