МВР - Хасково с мерки за сигурността по Великденските празници
МВР - Хасково с мерки за сигурността по Великденските празници / Dariknews.bg, архив

Традиционно в навечерието на Възкресение полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците, съобщават  от Областната дирекция на МВР в Хасково. Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници. В часовете с най-висока интензивност на движение ще се осигури демонстративно присъствие и ще се контролира движението по международните и главни пътища, както и в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги и заведения. Пътните полицаи ще предприемат действия по улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци в районите на масово посещаваните църковни храмове. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани и обезопасителните системи за превозването на децата, изправност на автомобилите, наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др. Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол.

Традиционно и огнеборците проверяват църковните храмове. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.

По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители.
За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН.

За да не помрачите предстоящите празници пътните полицаи съветват да следвате няколко прости правила:

Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието.

Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.

Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.
При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция.
Поставяйте непременно предпазните колани и  настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.