Музей, Свиленград
Музей, Свиленград / Община Свиленград
10 години от създаването си отбеляза Историческият музей в Свиленград. По случай юбилея  бе открита обновената експозиция  "В копринения град", посветена на копринарството в района, а с празничен концерт бяха поздравени създателите, многобройните дарители и приятели на музея.
Исторически музей - Свиленград е създаден през 2007 г. на базата на съществуваща музейна сбирка от края на 60-те години на миналия век. По предложение на кмета Георги Манолов и с Решение № 811 Общинският съвет преобразува музейната сбирка в Общински музей, като решението е одобрено от министъра на културата.

Музеят разполага с три експозиции: история, археология и етнография, в които са представени предмети с важно историческо, културно и научно значение, като документи, снимки, ръкописи, ордени, медали, оръдия на труда, облекло и предмети от градския бит, уреди, свързани с производството на коприна, памук и вълна, хладно и огнестрелно оръжие, лични вещи и др. Оформени са фондохранилище и лапидариум. В двора на музея е изградена „Стена на славата”.

Извършва се  усилена събирателска дейност. За тези 10 години броят на дарителите  надхвърля 120 души. Между първите са: Здравка Миленкова, Евда Манова, Никола Марашев. Във връзка с 95-та годишнина от Балканската война е експонирана изложба, която официално се открива на 5 октомври 2007 г., след което  музеят е отворен за посетители. Освен собствени изложби, музеят представя и гостуващи.
Сформира се клуб ”Приятели на музея” с участието на местни историци, краеведи, журналисти. През 2010 г. се организират първите исторически игри „Мезек 2010” с участието на ученици.

Музей, Свиленград
Община Свиленград

През 2011 г. се поставя началото на издателската дейност на музея. „Градът на коприната – история на Свиленград 1912-1944 г.” е първата издадена книга, последвана от още два сборника с научни доклади, а през 2017 г. се  подготвят  за печат още две книги.
Музеят организира ежегодно научни конференции, в които  участват изтъкнати наши учени историци.

Успоредно с музейната дейност в самото начало музеят развива и туристическите обекти на територията на Община Свиленград. Създава се Туристически информационен център – Мезек. От 2010 г. се полага началото на разработването на другата  туристическа дестинация – Михалич-Маточина, като едно от 50-те слабо познати места в България.

От средата на 2014 г. музеят става второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а комплексът от исторически обекти в Мезек се обособява като самостоятелно звено по туризъм към общината. След реставрация и обновяване по общински европроект старата баня (хамама от ХVІ в.) г.  се преобразува в Арт галерия, която  от 2015 г.  преминава като Художествен отдел към Исторически музей - Свиленград. В галерията се организират временни изложби както на млади, така и на утвърдени български творци.