Комисиита по търговия и  ТСУ  с извънредно заседание за 12 маси от неделното тържище
Комисиита по търговия и ТСУ с извънредно заседание за 12 маси от неделното тържище / Darik News

Близо два часа продължи извънредното съвместно заседание на комисиите по пазари и ТСУ на общинския съвет в Димитровград. Журналистите бяха допуснати в залата от председателя на ПК „Търговия” Петя Тошкова, по чиято инициатива бе събирането. В него участваха кметът на общината Иво Димов, главният архитект Тома Томов и новият временен управител на „Общински пазари” Димитър Вълчев. Да се запознаят с него бе една от целите на комисията, както и да получат от главния архитект и кмета подробна и точна информация за изграждането на пешеходния жп надлез в района на неделния пазар, което ще засегне 12 от масите там.

Около 30 кв. м ще е периметърът на пасарелката, като ще бъде обособена и пешеходна алея към площада пред спортната зала, обясни арх. Томов. От двете страни на съоръжението, което ще прехвърля разстояние от 72 метра над линиите ще има специални асансьори, за да го ползват майки с колички, велосипедисти и хора с инвалидни колички. 1 млн. лв. е стойността на двата пешеходни надлеза- в източния и западния край на гарата, уточни той.

Комисиита по търговия и  ТСУ  с извънредно заседание за 12 маси от неделното тържище
netinfo

Избрахме възможно най-безболезненият за търговците на неделен пазар вариант, при който ще бъдат засегнати само 12 маси, 4 от които на димитровградски фирми, увери кметът Иво Димов. От две седмици се водят разговори със стопаните им, като на всички ще предложим подходящи места на тържището. Напрежение там по този въпрос няма, категоричен бе той.

Следващият петък предстои среща между ръководството на община Димитровград, НКЖИ и фирмата-изпълнител на жп-реконструкцията. Тогава ще бъде ясно и кога точно ще трябва да бъдат демонтирани масите. Ще настояваме това да стане след Нова година, за да не губят търговците силното за пазар време преди зимните празници, информира още кметът.

Комисиита по търговия и  ТСУ  с извънредно заседание за 12 маси от неделното тържище
netinfo

Двата пешеходни надлеза трябва да бъдат готови до март догодина, когато по предварителни планове ще бъде съборен надлезът на бул. Трети март. Докато не са готови пасарелките няма да дам разрешение за събаряне на надлеза, категоричен бе Иво Димов.

 

Становище за преместването на 12-те търговски маси по възможност в първите дни на новата календарна година и осигуряване на места в същия или подходящи сектори на тържището за засегнатите търговци прие комисията по пазари.