Инвестиция от 100 млн. лв.  превръща Димитровград в логистичен център между Изтока и Запада
Инвестиция от 100 млн. лв. превръща Димитровград в логистичен център между Изтока и Запада / DarikNews
Инвестиция от 100 млн. лв. превръща Димитровград в логистичен център между Изтока и Запада
73122
Инвестиция от 100 млн. лв. превръща Димитровград в логистичен център между Изтока и Запада
  • Инвестиция от 100 млн. лв. превръща Димитровград в логистичен център между Изтока и Запада

Инвестиция за над 100 млн. лв. в сферата на логистиката, с която ще бъдат разкрити на първо време над 500 работни места, очаква кметът на Димитровград Иво Димов. Консорциум от български и чуждестранни фирми, работил до момента в Украйна и Румъния, е заявил интерес към общински терен в кв. Марийно- бившият животински пазар там и гара Димитровград Север, където има намерение да изгради терминал с капацитет 200-300 контейнера на ден, поясни днес кметът. Той обаче отказа да конкретизира от кои държави са 5-те фирми инвеститори, като се ангажира да ги представи идната седмица. Едната от тях финансира подобни стратегически проекти, а останалите работят в областта на логистиката, посочи той. Водим разговорите от около 6 месеца и сме на финалната права, каза днес Димов. Предстои той да внесе в общинския съвет предложение за продажба на терена от 180 дка в кв. Марийно, като по цени на лицензиран оценител само от продажбата в бюджета ще влязат 3,5 млн. лв., посочи днес Иво Димов.

По думите му мащабната инвестицията ще превърне Димитровград в логистичен център между Западна Европа и Близкия Изток, като ще е от значение не само за Димитровград и област Хасково, но и за цялата страна. Ако това стане смятайте, че в следващите години Димитровград ще има огромен икономически растеж и не само Димитровград. Пътят на стоки и товари от Западна Европа към Близкия Изток минава през Димитровград, каза Иво Димов.

 

 

Контактът е бил осъществен по линия на българската агенция за инвестиции, като за да бъде осъществено намерението предстоят още редица административни процедури и разрешения както от министерства, така и от НКЖИ, поради интереса на консорциума към жп транспорта. Предстоят и разговори с кмета на Бургас, тъй като се предвижда и използването на пристанището там, поясни Иво Димов. Той призна, че агенцията за инвестиции има и други предложения, които обаче са от доста по-малък мащаб. Всяко работно място обаче, е ценно, коментира още кметът на Димитровград. С реализацията на този проект само в първата година ще бъдат разкрити над 500 работни места, а в следващите- по две, прогнозира днес той. Според него при успешна реализация на сделката в кв. Марийно ще отворят врати и други чуждестранни и български представителства на фирми, което ще оживи и кварталите Вулкан и Черноконево. От 12 до 18 месеца е реално изпълнението на проекта, като финализирането на сделката на практика може да приключи до 3 месеца след решението на местния парламент за продажба на терена, посочи той. Ако на 24 юни общинският съвет одобри цената от 19.60 лв./кв. м, следващата стъпка е среща с НКЖИ за терминала и явен търг, тъй като консорциумът все още няма сертификат за инвеститори клас А, прогнозира кметът на Димитровград. За реализацията е необходима и политическа воля, която ще търсим след предсрочните избори, посочи още той.  Чуйте го в приложения файл.